Edhe pse nje vend i vogel, Shqiperia eshte vendi i nje numri te madh lumenjsh mbreselenes. Rrjeti i brendshem i ujerave shqiptare perbehet nga njembedhjete lumenj te medhenj dhe 150 dege te tyre. I gjate 285 km, Drini i Zi eshte me i madhi dhe rrjedh nga liqeni i Ohrit deri ne Detin Adriatik. Lumi Buna ka luajtur mbi disa shekuj nje rol vendimtar per zhvillimin ekonomik te veriut te Shqiperise dhe portit te Shkodres ne Liqenin e Shkodres.

Lumenj te tjere te medhenj perfshijne Shkumbinin, Vjosen, Semanin. Disa lugina, kanione dhe ujevara jane krijuar nga rrjedha te lashta duke ofruar bukuri te jashtezakonshme natyrore. Nder keto jane luginat e Valbones dhe Shala ne Alpet Shqiptare, ujevara e Grunasit ne Theth, Lugina e Tomorices dhe kanionet Osumit, Skrapar si dhe grykederdhjet e Kelcyres ne lumin Vjose prane Permetit, ne Shqiperine jugore.